Biografije
Sebija

Sebija Izetbegović biografija. Ko je Alijina snaha, prva dama u Bošnjaka?

Sebija Izetbegović porijeklo

Dr. Sebija Izetbegović (djevojačko prezime Građević) rođena je u Golubovcima kod Podgorice. Vrlo brzo se doselila u Sarajevu. Tu je završila osnovnu i srednju školu. Do rata je radila kao ljekar pripravnik na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju pri Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu. Početkom rata u Bosni i Hercegovini specijalizaciju je nastavila u Kliničkom centru „Sveti duh“ na Sveučilištu u Zagrebu.  Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Od početka 2016. godine na čelu je Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu – najveće zdravstvene ustanove u BiH. U Sarajevu je izazvala bijes kod nekoliko hiljada građana, nakon što je sa KCUS-a „otjerala“ neke od najboljih bh. ljekara. 

Privatni život

Sebija Izetbegović je i supruga predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, snaha prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, majka, ili kako bi to ona rekla – obična žena koja nam otkriva pojedinosti iz svog djetinjstva. Odrastala je kao najmlađa od tri kćeri, uz nadzor blage, ali vrlo pronicljive majke i prilično strogog oca. Imaju jedno dijete, kćer Jasminu koja je završila Likovnu akademiju u Sarajevu, a nakon toga je školovanje nastavila u Nizozemskoj. Vlasnica je i direktorica marketinške agencije Fabcat.

Što se tiče upoznavanja i zabavljanja sa Bakirom, Sebija ne otkriva u javnosti detalje, međutim Izetbegović je u jednom intervjuu izjavio kako su se onako u prolazu, dugo vremena gledali. Kada je došao na vojničko odsustvo, a bilo je to u julu 1982. godine, sreo je u gradu sa prijateljicama, pozvao je u šetnju. Ljubav je planula i traje 30 godina.

S obzirom da žive sami, o kućnom budžetu, kažu, ne vode računa. Bakir plaća režijske troškove, a Sebija kupuje hranu.

Pošto Bakir nije ljubitelj ljetovanja, Sebija je sa njim zavoljela skijanje, pa zimi idu u Austriju na zimovanje.

Obrazovanje

Sebija Izetbegović studirala je dugo, čak deset godina i to u periodu 1978 -1988. Godina diplomiranja: 1989. Prosjek ocjena: 7,38. U njenoj službenoj biografiji, navedeno je da je od 3. oktobra 1996. godine do 10. oktobra 1998. godine obavljala poslove asistenta na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

U istoj biografiji navedeno je da je gospođa Izetbegović specijalizirala ginekologiju i akušerstvo. Specijalizacija je, prema biografiji, trajala od 18. 8. 1994. godine do 7. 2. 1996. godine. Osamnaest mjeseci trebalo je gospođi Izetbegović sa postane specijalista ginekologije i akušerstva.

Ivo Andrić biografija – Ko je bio poznati Nobelovac.

Prema tada važećim propisima, specijalizacija u oblasti ginekologije i akušerstva mogla je trajati najmanje četiri godine. Prema važećim aktima Federalnog ministarstva zdravstva, za specijalizaciju u oblasti ginekologije potebno je najmanje 5 godina. Nakon rata Sebija Izetbegović je magistrirala i doktorirala, a 2005. godine dobila je i zvanje profesora. Na mjesto šefice Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra imenovana je u vrijeme kada je mjesto direktora Kliničkog centra obnašao Faris Gavrankapetanović. 

Karijera

Od 1989. do 1990. radi kao liječnica pripravnica na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju pri Sveučilišnom kliničkom centru, dok se početkom rata seli u Zagreb te na Svetom Duhu nastavlja specijalizaciju.

Povratkom u Sarajevo radi kao asistentica na Medicinskom fakultetu, a 2014. dobiva zvanje redovnog profesora ginekologije na istom fakultetu. Pored toga, imenovana je u Upravni odbor Opće bolnice dr. Abdulah Nakaš, a vrlo brzo postaje ravnateljicom iste ustanove zamijenivši Bakira Nakaša, koji je na toj funkciji bio 20 godina.

Njezin izbor izazvao je negodovanje dijela javnosti pa čak 10.000 Sarajlija izlazi na ulice kako bi podržali ostanak bivšeg ravnatelja. Prosvjednici su, naime, bili uvjereni kako je njezino imenovanje povezano s politikom te kako je na poziciju došla upravo zahvaljujući suprugovoj političkoj poziciji i moći.

Supruga člana Predsjedništva nedugo nakon prosvjeda ponovno dolazi na naslovnice zato što je dio bolnice iznajmila privatnoj zdravstvenoj ustanovi, što je bio presedan jer dotad niti jedna javna ustanova nije iznajmila vlastiti prostor privatnoj ustanovi koja se bavi istom djelatnošću. Velik dio liječnika zatim prelazi u privatnu kliniku, a javna ustanova ostaje bez stručnog kadra.

Nedugo nakon toga privatna klinika preuzima odjel patohistologije, a Sebija Izetbegović potpisuje vrijedan ugovor s privatnom klinikom, prema kojom bi državna bolnica ubuduće koristila usluge privatne klinike.

U januaru 2016. Sebija Izetbegović imenovana je generalnom ravnateljicom Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu kao jedini kandidat. Potom počinju mjere štednje, točnije otpuštanja, za koje ravnateljica tvrdi da se radilo o samovoljnim otkazima. Tada je pokušala pripojiti Opću bolnicu dr. Abdulah Nakaš, ali su se pobunili liječnici i ostalo osoblje.

Dolaskom novog menadžmenta na čelu sa direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović, bolnica se ne razvija u skladu sa razvojnim programom koji je prezentiran od strane kandidata tokom provođenja izbora na poziciju direktora bolnice. Kontinuirano se smanjuje broj laboratorijskih i drugih analiza, gasi se odjel za patologiju i analize se povjeravaju privatnoj ustanovi u okviru bolnice, mijenjaju se ugovori o radu, zabranjuje se prijem “teških” bolesnika, do tada uobičajena saradnja u procesu dijagnostike i liječenja sa Kliničkim centrom se ne podržava, a procenat iskorištenosti posteljnog fonda sa 70% u 2011. godini pada na 50%.

Na ovaj način, politikom onemogućavanja normalnog rada otvoreno je pitanje rentabilnosti rada ove ustanove. Bez kvalitetne analize i konsultovanja struke krajem 2015. godine formirana je radna grupa sa jedinim zadatkom da provede gašenje i ukidanje Opće bolnice pod krinkom racionalizacije i objedinjavanja svih bolničkih kapaciteta u Kantonu Sarajevo unutar Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

Na žalost, provođenje ovog netransparentnog procesa na način na koji se provodi, dodatno otežava i onako lošu situaciju u zdravstvu KS i unosi nemir i zabrinutost među građane Sarajeva koji su korisnici usluga ove zdrvstvene ustanove. Vjerovati je da će razum ipak prevladati i da simbol grada, Opća bolnica koja pripada svim građanima grada Sarajeva i BiH, neće šaptom pasti.

Pročitaj ostale biografije poznatih pisaca, književnika, pjevača i ostalih ličnosti iz javnog života.

Sebija Izetbegović i nadalje ostaje na svojoj funkciji, a pored toga biva imenovana članicom Vijeća za znanost i umjetnost sarajevskog Sveučilišta, zbog čega SDP BiH traži njezino razrješenje. Prijedlog je odbijen jer nije dobio dovoljan broj glasova u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Protiv njezine smjene bili su zastupnici SDA i HDZ-a tvrdeći kako je upravo ona stala na kraj posvemašnjoj korupciji u zdravstvu.

Prije dvije godine u javnosti se pojavio snimak na kojem Sebija Izetbegović u svojstvu ravnateljice bolnice eprijeti svojem podređenom te mu ponavlja da više nikad ne spominje njezino ime, a u tom razdoblju nekoliko je zaposlenika ekspresno dobilo otkaz.

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.