Biografije
MIROLJUB P

Miroljub Petrović biografija – Ko je ustvari popularni YouTube “filozof?

Miroljub Petrović je, prema zvaničnoj biografiji, rođen 1965. u Srbiji, završio je Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, a doktorirao je u oblasti filozofije na Univerzitetu Aleksandar Joan Kuza u Jašiju, Rumunija, na temu spajanja nauke i religije. Već dugo je poznat po negiranju zvanične nauke, teorije evolucije i kao zagovornik kreacionizma. U nekoliko dokumentaraca davao je svoje vlastite teorije i tumačenja biologije, naročito genetike, pri čemu je akcenat stavljao na to da kompleksnost života, pogotovo DNK, nije plod slučajnih, stohastičkih procesa, nego plod inteligentnog dizajna.

Centar za prirodnjačke studije

Zajedno sa još nekoliko prijatelja pokrenuo je Centar za prirodnjačke studije, kao neprofitnu organizaciju sa ciljem da naučno dokaže i populariše biblijsko Stvaranje i principe zdravog života. Centar je najpre započeo svoj rad u Srbiji, a zatim u SAD.U okviru Centra za prirodnjačke studije postoje više centara i instituta, poput:

  • Institut za prirodnu medicinu;
  • Institut za nacionalnu istoriju.

Petrović je pokušao da osnuje neakreditovani fakultet u okviru svog centra.Institut za prirodnu medicinu Petrović reklamira kao fakultet sa kojim se može raditi bilo gde u svetu, iako na stranici fakulteta, u delu nazvanom „akreditacija” nigde ne navodi da li mu je ikada i koja referentna ustanova izdala akreditaciju. To ga, međutim, nije sprečilo u onlajn obuci kadrova i dodeljivanju diploma i titula diplomiranog lekara prirodne medicine, magistra prirodne medicine i doktora prirodne medicine. Uslov za dobijanje diplome lekara prirodne medicine na ovom fakultetu je onlajn polaganje predmeta kao što su: osnovi religije, uvod u medicinsku terminologiju, depresija, koncept prirodne medicine i dr. Ispiti se polažu elektronskom poštom, tako što studenti odgovore na pitanja koja su dobili u dokumentu preko elektronske pošte.

Prve pojave u javnosti

Kako je i na osnovu čega Miroljub Petrović zaradio vlastiti kredibilitet u očima javnosti? Prvo ozbiljno pojavljivanje u regionalnim medijima vezano je za još jedan incident iz 2012. godine. Tada je Petrović objavio vlastiti YouTube video ispred holandskih brana na Sjevernom moru, tvrdeći da postoji plan “srpskih intelektualaca” za uništenje brana i izazivanje potopa ukoliko vlasti Holandije ne oslobode Vojislava ŠešeljaRadovana Karadžića i Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala. Snimak je emitovan i u programu Radio-Televizije Vojvodine, a Petrović je ekspresno priveden po nalogu holandske obavještajne službe i policije. To ga, izgleda, nije obeshrabrilo, te je uskoro postao omiljeni sagovornik YouTube kanala Balkan Info. Balkan Info, koji za sebe tvrdi da je “nezavisna medijska produkcija” i “glas svih koji ne žele da budu deo kratkotrajnih projekata i saveza, svih onih koji poštuju srpske tradicionalne vrednosti i koji čuvaju sećanje na naše slavne pretke”, u biti je populistička dijaloška platforma s ciljem prikupljanja što veće gledanosti nauštrb kritičkog pristupa. Spisak gostiju vrlo jasno oslikava da se pritom mnogo prostora ostavlja upravo pseudonauci; naslovi nekih od videa, poput “Milan Paroški – Postoje dokazi da je Deda Mraz naš, Sorabi su prezali irvase!” i “Predrag Petković – Zemlja je ravna ploča i postoje mnogi dokazi za to!”, govore sami za sebe. Najgledaniji video upravo je onaj koji je Miroljuba Petrovića na kraju proslavio: “Miroljub Petrović – Evropska Unija promoviše satanizam i uništenje”, od 16. decembra 2016., koji ima preko 1,2 miliona pregleda u trenutku pisanja ovog članka.

Teoretičar zavjera

U jednoj od izjava, Petrović proglašava Srđana Aleksića – momka koji je izgubio život braneći čovjeka druge nacionalnosti – za ratnog profitera i švercera. Također, slovi za velikog vjernika, zagovornika Velike Srbije i povratka Dušanovog carstva te čak izjavljuje kako će „Bog pomoći Srbima u obnovi Dušanovog carstva“. Iznosio je mišljenje da su Srbi izgubljeno jevrejsko pleme, da je Islamska država organizacija koja „zna da rješeva probleme“ i zalagao se za uvođenje kamenovanja kao zakonske mjere. Jedna od rečenica po kojima je postao poznat, praktično njegova „zaštitna“ rečenica, jeste „Pod mač, bato“ u kojoj poziva na eliminisanje i okršaj sa svima onima koji ne dijele njegove ultradesničarke svjetonazore. Bio je blizak i sa ultradesničarskom organizacijom Dveri. Protivnik je EU i NATO integracija te u knjizi „Ko vlada svetom“ govori o tome kako postoji globalna zavjera čiji su glavni akteri Vatikan i tajna masonska društva.

Pročitajte i naše ostale biografije poznatih ličnosti sa Balkana.

Veliki je protivnik imunizacije i vakcina, koje praktično proglašava sotonizmom te je jedan od glavnih i direktnih krivaca za pad obuhvata imunizacijom u Srbiji, ali i regionu. Protiv njega te još 42 lica koja u javnim i istupima na društvenim mrežama osporavaju vrijednost imunizacije, ljudi koji otvoreno šire paniku, neformalna grupa građana iz Srbije i regiona je podnijela krivičnu prijavu 2018.

Za depresiju i mentalne bolesti Petrović tvrdi da su posljedica toga što čovjek ne poštuje Božije zakone te savjetuje liječenje psihosomatskih poteškoća i bolesti na prirodan način, odbacujući lijekove. Za homoseksualnost tvrdi da je bolest te nipodaštava i vrijeđa osobe drugačije seksualne i rodne pripadnosti.

Ovo je samo kratak presjek svega onoga što je Petrović izjavljivao i opasnih teorija koje širi. Njegovi stavovi, izjave i govori su dostupni na internetu i, nažalosti, imaju veliki broj poklonika.

1 comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.