Biografije

Dževad Galijašević biografija – ko je zaista “stručnjak za terorizam”?

Dževad Galijašević (Moševac kod Maglaja) bosanskohercegovački je kontroverzni i samoproglašeni politički analitičar i aktivist.

Postao je član Saveza komunista Jugoslavije kao veoma mlad. Od 1986. godine, postojao je sukob između Galijaševića i političkog rukovodstva Bosne i Hercegovine.

Na izborima za rukovodstvo u mjesnoj zajednici Moševac, Dževad Galijašević i Hasan Delić su imali najviše glasova, međutim, maglajsko rukovodstvo se usprotivilo takvoj odluci smatrajući da nisu ni moralno ni politički podobni.

Galijašević je govorio na javnom skupu o ljudskim pravima i slobodama u BiH, tražeći podršku u njegovoj borbi protiv lokalnih lidera u Maglaju.[2] Uhapšen je nakon skupa i služio sedam meseci u zatvoru.

Započeo je štrajk glađu u zatvoru, a organizacije za ljudska prava su zatražile njegovo pomilovanje. Predsjedništvo BiH ga je pomilovao 27. januara 1989. godine, nakon što je njegova majka potpisala peticiju tražeći njegovo oslobađanje.[2] Hasan Delić je uhapšen u maju 1986.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Galijašević se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine i bio je oficir u 3. korpusu. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić pokazao je fotografiju na kojoj Galijašević predaje raport Aliji Izetbegoviću i Sakibu Mahmuljinu u selu Gostovići. Prema Galijaševiću, jedan od vođa Al Kaide Ajman el Zavahri, koji je nekoliko puta dolazio u BiH, posjetio je područje Maglaja u septembru 1992. godine.

Bio je predsjednik opštinskog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Maglaju 1999. godine. Načelnik opštine Maglaj je postao 2000. godine.[6] Kao načelnik, naredio je da 1.500 mudžahedina napusti srpske kuće u Gornjoj Bočinji, zbog čega je postao omražen među njima. Međutim, do sprovođenja naredbe nikada nije došlo.

U septembru 2006. godine dva puta je napadan i bio je primoran da preseli svoju porodicu u Hrvatsku. Krajem novembra 2006. izjavio je da je Haris Silajdžić „bio organizator i sponzor dolaska mudžahedina u Bosnu”. Bio je na čelu opštinske administracije u Maglaju 2007. godine.

Srpski plaćenik

Galijašević je za svoje “ekspertske analize” o terorizmu i ekstremizmu, koje pokušava podmetnuti Bošnjacima i njihovim političkim predstavnicima, debelo plaćen. “Ekspert” iz Moševca kod Maglaja za svoje izmišljotine, koje redovno završavaju na naslovnicima medija u bh. entitetu Republika Srpska i Srbiji, mjesečno je primao po 2.700 KM!

Naručilac posla je – otkriva Ugovor o djelu, koji je u posjedu portala Faktor.ba – Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, na čijem je čelu Milorad Kojić.

Ugovorom o (ne)djelu precizirano je tačno koji su Galijaševićevi zadaci. Možete ih pročitati u članu 1 Ugovora.

Posebno je zanimljiv član 5, u kojem se navodi da će direktor Centra vršiti “kvalitativni i kvantitativni prijem poslova”, te da je “izvršilac dužan da odmah postupi po njegovim eventualnim primjedbama”. U prevodu, Galijašević će pričati sve što mu Kojić naredi.

Izjašnjavanje kao Srbin

Već se davno saznalo da Galijašević radi za ilegalne obavještajne strukture Dodikove vlasti u RS-u. Međutim, pravu istinu o Dževadu Galijaševiću iznio je list Press, odnosno Salih Selimović hstoričar, publicista i profesor iz Sjenice u Srbiji, a koji se izjašnjava kao Srbin. Naime, Salih Selimović je otkrio da se Dževad Galijašević izjašnjava kao Srbin.

Za one koji ne znaju, Salih Selimović pripada grupi “muslimana” koji služe velikosrpskoj propagandi u borbi protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Pored njega u toj grupi se nalazi Dževad Galijašević, Amir Čamdžić, Mehmedalija Nuhić i drugi. Zato treba vjerovati da Salih Selimović govori istinu kada navodi da se Galijašević izjašnjava kao Srbin. Oni se dobro poznaju i znaju zajedničke tajne.

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.